Hebben stenen speciale krachten?

3 gereedschap

Je ziet ze de laatste tijd steeds meer, mensen die denken dat stenen speciale krachten hebben. Waar dit geloof vandaan komt of waar het ontstaan is, is niet altijd even duidelijk. Deze mensen geloven dat bepaalde soort stenen die opengemaakt zijn door bijvoorbeeld een haakse slijper hun heling en rust geven. Andere stenen zouden volgens deze mensen geluk en blijdschap in hun leven brengen. De vraag die natuurlijk bij iedereen opkomt is of dit wel echt klopt. Hebben stenen nou echt speciale krachten die mensen in theorie zouden kunnen helen?

Is er bewijs hiervoor?

Het korte en correcte antwoord is nee. Alhoewel er prominente wetenschappers zijn geweest die niet ontkent hebben dat het zou kunnen is er geen enkel fysiek bewijs over het feit dat stenen een bepaalde kracht zouden hebben. Maar aangezien heling, geluk, blijdschap en rust subjectief zijn is er eigenlijk ook geen bewijs dat het niet zo is. Wel zijn er individuele gevallen geweest van mensen die beter werden van een ziekte of depressie en die zeiden dat hun beter waren geworden door de kracht van de steen. Of dit ook echt waar is, is niet te weten maar het is wel jarenlang al het argument van de mensen die hier in geloven. Het zou natuurlijk ook erg mooi zijn als dit zo zou zijn, is dit te positief denken?

Is het echt waar?

De kans dat het echt waar is, is heel erg klein. Het klinkt allemaal erg magisch maar het is waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Daarentegen zouden deze door de haakse slijper opengespleten stenen wel een ander doeleinde kunnen dienen. Het is namelijk een feit dat er veel mensen echt diep in geloven. Deze mensen zullen met geen enkel bewijs hun mening veranderen. Daarom kan deze steen als een mooi placebo-effect dienen. Zo lang deze mensen heel erg in de krachten van de steen geloven zullen ze misschien door dit effect zich sneller beter voelen.