Mentale weerstand vergroten | 7 tips

Hoe we gezond moeten leven, dat weten we allemaal wel. Of en hoe we dat naleven is voor iedereen verschillend. Minstens zo belangrijk als onze lichamelijke gezondheid, is onze geestelijke, of mentale gezondheid. Zeker in moeilijke tijden zoals de huidige pandemie, die geestelijk ook het nodige van ons vraagt.

Hoe ga je daarmee om en hoe ontwikkel je de veerkracht die je nodig hebt om moeilijkheden het hoofd te bieden? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Moeilijkheden horen bij het leven

Het begint er al mee om die problemen te erkennen. Want we krijgen er allemaal mee te maken, geen ontkomen aan dus! Al vanaf je geboorte leer je met vallen en opstaan. We hebben nu eenmaal tegenslag nodig om ons te kunnen ontwikkelen.

2. Onderhoud relaties

We kunnen niet zonder sociale contacten. Maar daar moet je wel zuinig op zijn en relaties moet je ook waarderen en onderhouden.

3. Maak problemen niet te groot

Goed kunnen relativeren is een belangrijke eigenschap, om problemen niet groter te maken dan ze zijn. En het helpt ook niet om te blijven denken: “waarom overkomt mij dat”. Zet liever je schouders er onder en maak er wat van!

4. Stel jezelf doelen

In moeilijke tijden hebben we vooral perspectief nodig om ons staande te houden. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, kun je bijvoorbeeld een cursus gaan doen.

5. Zorg goed voor jezelf

Hoe zorg je dan goed voor jezelf? Door momenten voor jezelf te creëren waarin je kunt ontspannen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld Yoga, Mindfulness of een lekker ontspannen muziekje. Wil je wat extra steun om je mentale weerstand te vergroten, laat dan een persoonlijke bach bloesem mix samenstellen. Zeker een goede investering in jezelf!

6. Help anderen

Een manier om je beter te voelen, is ook het helpen van anderen die het moeilijk hebben. Het geeft niet alleen jezelf een beter gevoel van eigenwaarde, maar het is ook fijn voor de ander.

7. Geniet van kleine dingen

Er zijn zoveel kleine positieve dagelijkse dingen, die we over het hoofd zien. Leer genieten van die kleine dingen en wees dankbaar voor wat je wel hebt en wat er wel goed gaat. Het gras aan de overkant is echt niet altijd groener!