Kan een kleine olijfboom groeien in ons land?

Het antwoord is over het algemeen ja! Een kleine olijfboom is ongelooflijk flexibel en kan goed tegen intens zonlicht, vorst, droogte en zelfs vuur. Omdat ze inheems zijn in de Middellandse Zee, kunnen de omstandigheden van het ene uiterste naar het andere gaan. De oudste boom van Spanje is 3.500 jaar oud, dus onder deze omstandigheden kunnen ze het aan. Bij extreme kou moet je wel oppassen. Bij lange, aanhoudende vorst, zal de plant het niet overleven. Plant ze dus bij voorkeur in een pot. Die kan je ’s winters binnen halen.

Dwerg-olijfbomen

Een kleine olijfboom draagt misschien geen vrucht, maar als ze dat niet doen, compenseren ze het tekort aan veelzijdigheid in de moestuin. Dwergolijven kunnen groeien als heggen, solitaire heesters en in potten met diepgroene bladeren met een zilverachtige onderkant. Ze bieden ook tuinders die niet in de winterharde zones van olijfbomen wonen, de mogelijkheid om deze aantrekkelijke boom te laten groeien.
Zo haal je meteen een Mediterrane sfeer in je tuin!

Kan een olijfbomen in een bloembak?

Absoluut. De kleine olijfboom is erg flexibel en droogtetolerant, waardoor ze ideaal zijn voor het leven in potten of bakken. De beste tijd om olijfbomen te laten groeien is de lente, nadat alle dreiging van vorst voorbij is. Olijfbomen houden van extreem goed doorlatende, rotsachtige grond. Plant dus je boom in een mix van potgrond en perliet of kleine rotsen. Kies bij voorkeur een bloembak uit klei of hout. Plastic potten houden meer water vast, wat dodelijk kan zijn voor een olijfboom. Plaats de plant op een plek die elke dag ten minste 6 uur volledig zonlicht krijgt. Geef weinig water! Vraag na of de aangekochte soort gevoelig is voor kou, want bij vriesweer zet je de potten best binnen bij een zonnig raam!