Te maken met een daklekkage? Laat het snel opsporen en verhelpen

daklekkage

Een daklekkage is in potentie een zeer ernstig probleem. Uiteraard geldt dit vooral wanneer er daadwerkelijk veel regenwater door het dak naar binnen komt. Echter is het ook in het geval dat een lekkage ‘slechts’ vochtplekken veroorzaakt aan te raden zo snel mogelijk in actie te komen met als doel het lek te verhelpen. Besef je namelijk dat het dak en/of de dakbedekking al aardig zijn aangetast als je vochtplekken met het blote oog kunt zien aan de binnenkant van de dakbekleding. Deze vochtplekken mogen niet erger worden, want schimmelvorming kan dan al snel op de loer komen te liggen.

Welke opsporingstechniek geniet de voorkeur?

Voor het opsporen van een daklekkage zijn verschillende technieken en methoden beschikbaar. Want vergis je niet: het vinden van de exacte locatie van een lekkage is lang niet altijd een sinecure. Vooral bij een plat dak komt het vaak voor dat de lekkage op een andere plek zit dan waar je vochtplekken ziet ontstaan of waar water naar beneden komt. Het water zoekt namelijk simpelweg de weg van de minste weerstand, en dat hoeft niet per se direct onder het lek te zitten. Om die reden geniet het de voorkeur een lekdetectiebedrijf in te schakelen dat gebruikmaakt van infraroodapparatuur om een lekkage op te sporen. Deze methode is nauwkeurig en voorkomt daarom dat er voor niets op een verkeerde plek wordt gewerkt.

daklekkage

Tips om toekomstige daklekkages te voorkomen

Wil je in de toekomst de kans op daklekkages zo veel mogelijk verkleinen, dan is het raadzaam je dak geregeld te (laten) inspecteren. Eventuele zwakke punten worden zo snel gesignaleerd en kunnen dan ook meteen worden aangepakt. Ga je op een dag de dakbedekking laten vervangen, laat dit dan doen door een gerenommeerd bedrijf en met louter materialen van uitstekende kwaliteit.