Vergeet de inbouwboiler niet
Eindelijk is de keuken van je dromen in zicht. Er werden kleuren gedefinieerd, tekeningen gemaakt, tafels geselecteerd en de plekken van de koelkast, oven, vaatwasser en afzuigkap bepaald. Heb je wel eens aan een inbouwboiler gedacht voor in de keuken om van warm water te voorzien? Cv-ketels of elektrische boilers hangen meestal ergens op zolder, weg van de keukenkraan. Dan duurt het even voordat er warm water is, waardoor er liter schoon, koud water in de gootsteen verdwijnen. Wanneer water een relatief lange afstand aflegt, is er een aanzienlijk warmteverlies tussen de ketel en de kraan. Met de installatie van een boiler in keuken, krijg je zonder te wachten direct warm water uit de keukenkraan. Zo verspil je minder water.
Tips om energie te besparen
Een inbouwboiler staat in de top drie van de grootste energieverbruikers. Het verbruik is ongeveer € 100,- per jaar.
Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je een ondermaats product koopt:
- Let bij het kopen of vervangen van een boiler op het energielabel. Het verschil in energie verbruik tussen klasse A en klasse B boilers is ongeveer 12%.
- Leidingen isoleren met buisisolatie. Dit bespaart ongeveer 10% op het energieverbruik.
- Boilertemperatuur instellen op 60 °C (niet lager om legionella te voorkomen). Je vaat is net zo schoon als op 80 °C voor minder geld.
- Weekendje weg of op vakantie? Zet de boiler uit! Een timer instellen om de boilers ’s nachts uit te schakelen, bespaart geen energie. Het vele verwarmen van water kost evenveel geld als je bespaart.