De voordelen van een voorraadbeheersysteem

Een goed voorraadbeheersysteem is niet meer weg te denken voor ondernemers. Het is ontzettend belangrijk voor de omzet om het overzicht te behouden van de aanwezige voorraad. Zo kun je als ondernemer heel makkelijk in de gaten houden wat de omloop van de producten is. Dit zal z’n financiële vruchten afwerpen, simpelweg omdat je door een goed overzicht de kosten kun beperken. Je komt er namelijk snel achter wat de verkoopsnelheid is van producten. Moet je meer inkopen of haal je juist producten weg uit het assortiment?

Als de klant maar tevreden blijft!

Een voorraadbeheersysteem is dus een onmisbare ondersteuning voor ondernemers. Alle goederen die binnenkomen of uit een bedrijf gaan, worden keurig netjes beheerd. Zo ben je altijd op tijd op de hoogte of er nog snel meer ingekocht moeten worden van bepaalde artikelen. Voorraadverschillen worden geminimaliseerd. Het systeem zorgt ervoor dat de verkoopwerkzaamheden worden geoptimaliseerd. Met als gevolg dat de opslagkosten verlaagd zullen worden. Producten zullen altijd op orde zijn. De klant is tevreden, wat zal leiden tot een verhoogde score op klanttevredenheidsonderzoeken. 

Aandachtspunten bij aanschaf van een voorraadbeheersysteem

Er zijn veel verschillende voorraadbeheersystemen.  Een keuze maken hierin hangt af van een aantal factoren. Onderstaande zaken zijn wellicht interessant alvorens de aanschaf te doen:

  • Bedrijfsvorm; gaat het om een webshop, een vereniging, ZZP of een MKB?
  • Branche; bouw, zorg, horeca vraagt om een ander systeem dan bij zakelijke dienstverlening of voor een groothandel.
  • Medewerkers; is het een éénmansbedrijf of zijn er meer dan vijftig medewerkers?
  • Beheer: mogelijkheid tot automatisch inkopen, het importeren van producten en/ of uitgebreide rapportages en een voorraadalert.