Redenen om een referentieonderzoek uit te voeren

referentieonderzoek

Wist je dat het vragen om referenties steeds normaler wordt? En dat het al lang niet meer alleen gebeurt bij het aannemen van personeel? Een referentieonderzoek is een ideale manier om te voorkomen dat je met een onbetrouwbare partij in zee gaat. Tijdens een referentieonderzoek probeer je te achterhalen of de kandidaat die je op het oog hebt betrouwbaar en eerlijk is. Dat kan van toepassing zijn in verschillende situaties.

referentieonderzoek

Bij het aannemen van personeel

Bij het vragen om een referentie denken we al gauw aan sollicitatieprocedures. Daarin is het vragen om een referentie al een lange tijd normaal. Je krijgt deze referentie dan bijvoorbeeld onder andere van een oud-werkgever. Zo krijg je een duidelijker beeld van hoe iemand is en hoe ze functioneren. Een oud-werkgever die weigert een referentie te geven is natuurlijk ook al een slecht teken.

Bij het verhuren van een huis

Een woning verhuren is ook een risicovolle overeenkomst. Je wil immers een huurder die netjes betaalt en je huis niet sloopt. Ook daarin wordt daarom steeds meer om referenties gevraagd. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen om een verklaring van de voormalig huisbaas. Zo kan de kandidaat aantonen dat hij of zij altijd netjes de huur heeft betaald.