Kans op een SOA

chlamydia soa

Wist je dat Chlamydia de meest voorkomende SOA is in Nederland? Gemiddeld 1 op de 10 personen draagt de bacterie bij zich die klachten van chlamydia kan veroorzaken. Een chlamydia SOA ontstaat niet bij iedereen met deze bacterie, maar bij zo’n 10 tot 50 procent van deze mensen wel. Omdat het bij veel mensen geen klachten veroorzaakt, is de kans op het onbewust doorgeven van de bacterie erg groot. 

Het oplopen van chlamydia kan door het hebben van vaginale, orale of anale seks. De kans op het verspreiden en oplopen kan je verkleinen door een condoom te gebruiken, maar het beschermt je helaas niet 100%.

chlamydia soa

Gevolgen van chlamydia

Het te lang blijven lopen met chlamydia kan ernstige gevolgen hebben, deze verschillen bij de man en de vrouw. Omdat je niet altijd weet wanneer je chlamydia hebt, is het van belang je regelmatig te laten testen. Bij de vrouw kan chlamydia een ontsteking van de eileiders veroorzaken vanuit de vagina. Deze ontsteking kan onderbuik ontsteking veroorzaken, wat hevige pijn in de onderbuik en koorts geven. Ook een vermindering van de vruchtbaarheid kan het geval worden wanneer er littekenweefsel ontstaat door de ontsteking. Bij mannen kan chlamydia zorgen voor een ontsteking in de ballen en bijballen, die kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.