Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Als je ergens werkt en je werkgever is niet blij met hoe je dingen doet. Kan het zijn dat je ontslagen wordt, ook kan het zijn dat je het niet meer leuk vindt. Vaak kan je dan je contract beëindigen met wederzijdse goedvinding. Om dit officieel te maken wordt er door de werkgever vaak een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Hier in staan meestal meerdere regels en regelingen over hoe jullie samen uit elkaar gaan. Zo staan hier dingen in over de bindingstijd en bijvoorbeeld de ontbinding van je contract. Ook staat hier informatie in dat je bijvoorbeeld bedrijfseigendommen moet terugbrengen naar je werk. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een bedrijfsauto die jij in je bezit hebt. Ook staat hier de eindtijd in van je termijn, zo kan het zijn dat je nog een tijdje moet door werken. De eindafrekening van je vakantiedagen zijn ook van een groot belang en deze moet je uitbetaald krijgen. Zo heb je veel dingen in een vaststellingsovereenkomst en zijn deze belangrijk om erin te hebben. Als alles klopt kun je deze ondertekenen en kan je ervoor zorgen dat je er niet meer hoeft te werken. Je kan er ook voor kiezen om dit niet te ondertekenen en op deze manier blijf je in dienst bij je werkgever.
Laat je vaststellingsovereenkomst ondertekenen
Heb je een vaststellingsovereenkomst gekregen dan is het altijd verstandig om deze te controleren. Er kunnen namelijk dingen in staan die jij niet begrijpt, als je deze dan ondertekent kan dit grote gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je geen WW-uitkering kan aanvragen. Het is van belang dat jij dit document laat controleren door iemand met ervaring. Via https://vso-beoordeling.nl/ kan je dit goed doen en kan je juridisch advies krijgen van mensen met al 20 jaar ervaring. Zij kunnen makkelijk fouten in het document herkennen en deze aankaarten. Ook kunnen ze advies aan je geven en bijvoorbeeld besluiten dat je het beter niet of wel kan tekenen. Je weet namelijk nooit wat de werkgever van plan is, zo kan het zijn dat hij je probeert om de tuin te leiden.
Niet tekenen
Als je jouw werk heel leuk vindt en geen ontslag wilt kan je er voor kiezen om de vaststellingsovereenkomst niet te tekenen. Op deze manier blijf je in dienst van je werkgever en kan je zo ervoor zorgen dat je hier kan blijven. Als je werkgever hier niet mee eens is kan hij toestemming vragen bij het UWV. En kan hij op deze manier naar de kantonrechter gaan en proberen je als nog te ontslaan. Het is dan verstandig om een advocaat in te huren die veel verstand heeft van het arbeidsrecht. Op deze manier weet je zeker dat je een goede ondersteuning hebt en kan je wellicht je gelijk halen.