Wat doet een tandarts?

Gaatjes vullen en boren. Dat zijn de eerste dingen waar de meeste mensen aan denken bij de werkzaamheden van een tandarts. Maar dat is niet het enige wat hij doet. Hij is ook een algemeen specialist op het gebied van mondzorg en doet daarom veel meer dan alleen boren, gaatjes vullen en met een spiegeltje naar je tanden turen. Je kan ook voor een hoop andere dingen bij hem terecht, waar je misschien niet eens aan had gedacht.

De taak van een tandarts

De taak die een tandarts heeft is om zorg te dragen voor een goede gezondheid van je mond en gebit. Daar komt dus nog best wat bij kijken. Het zal je niet verbazen dat de zorg van een kunstgebit onder de verantwoordelijkheden van een tandarts valt. Maar heb je er ook al eens bij stilgestaan dat hij je ook voorlichting kan geven over goede zorg voor je mond als je een tongpiercing hebt? Of dat je aan hem kan vragen wat je moet doen als je last hebt van een doge mond. Hoe je moet poesten met een beugel in de mond? Of wat diabetes voor invloed heeft op de gezondheid van de mond?

Hoe vaak zie je een tandarts?

Er wordt aangeraden om een keer per halfjaar een bezoek te brengen aan de praktijk voor een periodieke controle. Zo kunnen de meeste problemen aan het gebit tijd worden verholpen of zelfs voorkomen. Als er neer aan de hand is, kan het nodig zijn vaker een afspraak in te plannen.