Zelf bloeddruk meten

bloeddrukmeters

Wanneer je last hebt van je bloeddruk, kan het zijn dat de huisarts medicijnen heeft voorgeschreven. Dit zou er dus voor moeten zorgen dat alles soepel verloopt. Maar wil je zelf af en toe even checken of je bloeddruk wel helemaal in orde is? Daarvoor zijn bloeddrukmeters een goede investering en heel makkelijk om zelf thuis te gebruiken. 

Ga rustig zitten

Je bloeddruk meet je met een bloeddrukmeter. Het liefst gebruik je een meter met een band die om je arm heen gaat. Ook meet je elke keer de bloeddruk om dezelfde arm, en vermijd je fysieke inspanning en alcohol vanaf een half uur voordat je gaat meten.

Voordat je begint zorg je ervoor dat je rustig zit met je voeten op de grond. De arm waar zometeen de band omheen gaat ligt rustig op tafel. Zodra de band is opgepompt kan je de bloeddruk aflezen.  

bloeddrukmeters

De resultaten 

Je kunt zo een paar weken lang je bloeddruk bijhouden en opschrijven. Als je dit voor je eigen rust doet, zal je waarschijnlijk de bovendruk 140 en de onderdruk 90 willen zien. Meet je de bloeddruk omdat de huisarts dit wil zien en onderzoeken, dan zal je waarschijnlijk afwijken van de normale waardes. Deze schrijf je dus op en neem je mee naar de huisarts voor verder onderzoek.